Prácheňské muzeum slaví letos 140 let svého trvání. K výročí bylo vydáno pamětní razítko, které si můžete nechat natisknout například do cestovních deníků.

Komentované prohlídky Městské elektrárny – historií i možnou budoucností unikátní památky
Sraz před elektrárnou v ulici Podskalí, rezervace nutná nejpozději den předem na pokladna@prachenskemuzeum.cz nebo 382 201 111.

Poslední termín: 22. 10. od 16 hodin


AKTUÁLNÍ AKCE MUZEA


Přednáška: Ve stínu hospodářské krize. Písecká židovská komunita v meziválečném období

Přednáška: Ve stínu hospodářské krize. Písecká židovská komunita v meziválečném období

Čtvrtek 24. 10. 2024 v 16 hodin | Přednáškový sál muzea | Přednáška Mgr. Josefa Motyky, odborného pracovníka Městského muzea v Blatné a spolupracovníka Prácheňského muzea. | Když vzpomínáme na naše zmizelé sousedy, Židy, kteří se v Písku narodili, bydleli a pracovali, mluvíme často o druhé světové válce a holokaustu. Co však těmto tragickým událostem předcházelo?

Představení a křest knihy Střípky vzpomínek na starý Písek

Představení a křest knihy Střípky vzpomínek na starý Písek

Středa 23. 10. 2024 v 17 hodin | Přednáškový sál muzea | Představení knihy Střípky vzpomínek na starý Písek autorky Jaroslavy Pixové. Pořadem bude provázet emeritní ředitel Prácheňského muzea Jiří Prášek a zazpívá hudební seskupení PUBarťáci. Tento první díl knihy popisuje život společenský, kulturní i obchodní v Písku až do 80. let 20. století.

 Vlasta Kálalová-Di Lotti. Příběh doktorky z domu Trubačů

Vlasta Kálalová-Di Lotti. Příběh doktorky z domu Trubačů

15. 10. – 31. 12. 2024, Chodba knihovny | Výstava připomene jednu z nejvýjimečnějších českých žen 20. století. Její předností byla znalost mnoha jazyků a úspěšné studium medicíny. Před sto lety odjela do Istanbulu a odtud pokračovala do Bagdádu, kde založila soukromou nemocnici. V ní působila jako lékařka, ale pro těžké onemocnění se na počátku třicátých let vrátila do Československa. 8. května 1945 byla celá rodina napadena prchajícími německými vojáky a zabita. Jediná Vlasta přežila.

Sleva na apokalypsu

Sleva na apokalypsu

3. 10. – 17. 11. 2024, vernisáž 2. 10. od 16 hodin, Galerie muzea | 5. 11. od 16 hodin komentovaná prohlídka vedená kurátorkou výstavy Zuzanou Duchkovou | Ph.D.Petr Brožka, Olga Divišová, Lukáš Jelínek, David Kadlec, Sun Young Kang, Ming Jer Kuo, Josef Lorenc, Aleš Pospíšil, Jenny Rafalson, Karel Řepa, Petra Vichrová | Na výstavě budou prezentována díla autorů z Čech a ze zahraničí, které spojuje obdobný pohled na svět.

Tomáš Liška – Letokruhy

Tomáš Liška – Letokruhy

11. 9. – 10. 11. 2024, Malé výstavní síně | Tomáš Liška byl absolventem magisterského studia katedry kresby a grafiky na ostravské Fakultě umění, kde pod vedením doc. Mgr. Josefa Daňka promoval v roce 2017. Vysokoškolským studiím předcházela léta strávená v jeho rodném Písku na Soukromé střední výtvarné škole. Výstava představí velkoformátové kresby pastelem i drobnější kresby a grafiky. Tomáš Liška zemřel 14. února roku 2021 po dlouhé nemoci v pouhých 30 letech.

Život ve věčné tmě aneb po cestách slepých brouků

Život ve věčné tmě aneb po cestách slepých brouků

1. 5. – 31. 10. 2024, Památník města Protivína | Výstava o jeskyních, jejich zvířecích obyvatelích a lidech, kteří je zkoumají

PRÁCHEŇSKÉ MUZEUM PÍSEK

Plastický obraz
píseckého regionu

Návštěvníka čekají témata Pravěk a doba slovanská, Počátky hradu a města Písku. Dějiny regionu, Chráněná území, Nerostné bohatství, Kulturní tradice Písecka, Zlato v Pootaví, Ryby a rybářství (což je ojedinělá expozice živých
tvorů v muzeu). 


STÁLÉ EXPOZICE


Počátky hradu
a města Písku

Expozice umístěná v unikátní dochované části gotického hradu - rytířském sále - nabízí pohled na původní charakter hradu i poznatky o vzniku města. Návštěvníci oceňují modely hradu z různých stádií jeho výzkumu, stejně tak jako sbírkové předměty, které toto téma ilustrují. 

VÍCE O EXPOZICI

Nerostné bohatství

Expozice návštěvníky seznamuje s geologií a mineralogií Písecka. Je členěna chronologicky podle geologických jednotek a minerálních paragenezí, které jsou ve vitrínách dokumentovány ukázkami nejvýznamnějších hornin a nerostů. 

VÍCE O EXPOZICI

Ryby a rybářství

Znovuotevření 18. května 2023 v 16 hodin

Expozice prezentuje ryby českých řek, rybníků a přehradních nádrží v sedmi akváriích o objemu 2 000 litrů, dvou akvárií o objemu 2 500 litrů a jedné průhledové nádrži o objemu 130 litrů. Pravidelně zde bývá vystaveno 16 až 20 druhů ryb.

VÍCE O EXPOZICI


 

Programy pro školy
 

Doprovodné programy a tvůrčí dílny připravují muzejní pedagogové ke stálým expozicím i k aktuálním výstavám. Charakter vyučování v muzeu odpovídá věku žáků a vychází z Rámcových vzdělávacích programů jednotlivých stupňů škol. Během výuky jsou děti vedeny k aktivitě, k rozvoji představivosti a k tvůrčím řešením. 


NAVŠTIVTE TAKÉ


Památník města
Protivína

Mezi léty 2000 až 2008 se muzeum rozrostlo o specializovanou expozici Exotická příroda - s důrazem na její pestrost a různorodost. Ve ztemnělém prostředí pralesa představí expozice „Exotický svět hmyzu“ motýly, sarančata, pavouky a mnoho dalších druhů. „Svět pod mořskou hladinou“ je ukázkou bohaté kolekce mořských živočichů ve stylizovaném prostředí korálových útesů.

VÍCE O EXPOZICI

Památník Adolfa
Heyduka

V roce 1900 si básník nechal vystavět podle návrhu  se symboly básnictví – pegasem a labutí. Po smrti paní Heydukové zde byl zřízen památník, který spravuje Prácheňské muzeum v Písku. Jsou zde dochovány básníkova pracovna, jídelna a salon, a to včetně nábytku, knihovny, obrazů i drobných užitkových předmětů. Památník doplňuje malá nově zřízená expozice o životě a díle básníka.

VÍCE O EXPOZICI

Pozorovací věž
Řežabinec

Od roku 1949 je zde chráněn 104 ha velký rybník (největší v okrese Písek) a od roku 1985 i území tůní na jeho východním břehu. V současné době je nejvýznamnější složkou rezervace ptactvo v rákosinách pobřeží a porostech tůní a také obojživelníci v tůních.

VÍCE O EXPOZICI

GEOLOGICKÉ STRÁNKY

Unikátní sbírka
nerostného bohatství

Jak je u muzejních sbírek obvyklé, i v píseckém muzeu je jen malá část ukázek minerálů a hornin veřejnosti prezentována formou stálé expozice. Naprostá většina sbírkových vzorků je uložena v depozitáři, kde je zajištěna jejich ochrana a trvalé uchování. Slouží především k vědeckým a studijním účelům, příp. jsou občas v menší míře využívány ke krátkodobým výstavám, a zůstávají proto běžným návštěvníkům skryty. 


ČLÁNKY / FOTA / VIDEA


Písecké muzeum má nového ředitele

Písecké muzeum má nového ředitele

Od 1. července 2024 vede Prácheňské muzeum v Písku nový ředitel Ivan Náprstek. Ve funkci vystřídal Jiřího Práška, který v čele muzea stál 18 let. Náprstek zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném Jihočeským krajem, které muzeum zřizuje.

Rozhovor s Jiřím Práškem

Rozhovor s Jiřím Práškem

V době, kdy tento rozhovor vychází, se se svými kolegy loučí do penze mířící Jiří Prášek, ředitel Prácheňského muzea v Písku.

Slíbil jsem vydržet do padesátého ročníku

Slíbil jsem vydržet do padesátého ročníku

Asi každý už slyšel o dlouhodobém ornitologickém výzkumu na rybníku Řežabinci, který probíhá každoročně ve druhé půlce července. Pořádající Prácheňské muzeum a ornitolog RNDr. Jiří Šebestian nabízí veřejnosti možnost tábor výzkumníků navštívit letos od 23. do 1. 8. od 6 do 18 hodin.

Knihovna

Knihovna, jejíž počátky sahají až do doby vzniku muzea, se postupem času rozrostla na jednu z nejvýznamnějších muzejních knihoven nejen jižních Čech.
Kromě fondů odborné a regionální literatury, které jsou průběžně doplňovány, obsahuje významný konzervační fond. Ten je tvořen z pozůstalosti získanými soukromými knihovnami básníka Adolfa Heyduka (cca 3400 svazků), regionalisty a bibliofila Jaromíra Malého (cca 5250 svazků) a regionalisty Ivo Beneše (cca 6300 svazků).


ZAMĚSTNANCI MUZEA


Mgr. Ivan Náprstek
ředitel muzea

☎ 382 201 114 / 739 203 424
naprstek@prachenskemuzeum.cz

Mgr. Jan Adámek
středověké dějiny
zástupce ředitele / vedoucí oddělení
☎ 382 201 120
adamek@prachenskemuzeum.cz

Doc. Mgr. Jaroslav Jiřík, Ph.D.
archeolog
vedoucí oddělení

☎ 382 201 123 / 728 101 790
jirik@prachenskemuzeum.cz


KOUPÍTE U NÁS


Nabízíme suvenýry, pohlednice, keramiku a více než osmdesát titulů publikací.


FOTOGALERIE


Zřizovatel

Organizace zřizované Jihočeským krajem

Spolupracujeme: