Zvonek zelený – pták roku 2022

Česká společnost ornitologická vyhlašuje každoročně jeden z našich ptačích druhů – většinou aby upozornila na jeho ubývání, problémy s jeho ochranou, jeho přehlížení apod. - jako Ptáka roku. Vždy se přitom střídají zástupci pěvců a nepěvců. Po loňském nepěvci - káni lesní se letos stal ptákem roku další běžný a všeobecně rozšířený pták, tentokrát tedy pěvec – zvonek zelený. Je to poměrně nenápadný pták a jak napovídá jeho jméno – jeho základní barvou je zelená, či spíše šedozelená a sameček má výrazný žlutý proužek v křídle. Jeho zpěv opravdu připomíná známé citoslovce pro zvonění – „cililink“. Můžeme se s ním setkat v zemědělské krajině ale i v zahradách největším měst a zejména na krmítkách - plošně po celém Česku.
A opět byste se mohli podivit jako vloni u káněte: „Vždyť je to zase jeden z nejobyčejnějších ptáků u nás? Stačí zasypat slunečnici na krmítko a přiletí nám až před okno. Proč tedy???“

Jsou to velmi bojovní ptáci.

Dokáží se postavit i mnohem většímu dlaskovi.

Začněme tou hojností. Až do roku 2010 se zdálo, že počty zvonků u nás - na rozdíl od řady dalších druhů zemědělské krajiny – jsou relativně stálé a zjevně je u nás zvonků tolik, co podmínky dovolí. Jako převážně semenožravý druh žijící v blízkosti člověka, na tom byl lépe než řada jiných druhů a krajina jimi byla zjevně nasycena.
Jenže za posledních deset let dvě třetiny našich zvonků najednou zmizely! V roce 2021 jsme napočítali jen 31 % zvonků oproti roku 2011! Co se to stalo?

Ukázalo se, že tentokrát je to jediná příčina - ohrožuje ho trichomonóza – ptačí nemoc, způsobovaná parazitem bičenkou drůbeží. Kvůli ní je zvonek jedním z nejrychleji ubývajících druhů posledního desetiletí.
Hned jako první Vás chci uklidnit: Tato závažná ptačí nemoc je pro savce -  včetně člověka – neškodná. Ptáky ale ohrožuje již milióny let. Stopy po ní byly nalezeny již na kostech dinosaurů, kteří jsou přímými předky našich současných ptáků. A jako s každým parazitem – i s bičenkou běží v přírodě věčný souboj – hostitel se snaží parazita zbavit a parazit se zase snaží v přírodě přežít. Když hostitel „vymyslí“ něco nového - jak se parazita lépe zbavit, „vymyslí“ vzápětí parazit, jak tuto obranu překonat a pak zase znovu – o úroveň výše. Výsledkem je obvykle ozbrojené příměří – parazit si totiž nesmí svého hostitele zabít, jinak by sám vyhynul. Ale tentokrát se přenesla na zvonky bičenka velmi odolná, zocelená bojem s člověkem – z drůbežích velkochovů.
Nový typ nákazy pěnkavovitých ptáků bičenkou drůbeží se objevil v roce 2005 ve Velké Británii a rozšířil se dál do Evropy. U nás byla poprvé diagnostikována v roce 2012. Úhyny byly zjištěny u řady dalších druhů ptáků - vedle zvonků nejčastěji u dalších zrnožravců, zejména pěnkav, dlasků, čížků a vrabců, ale i u sýkor. Jedině ale na zvonky mají bičenky likvidační dopad. Po příčinách se zatím stále pátrá. Důvodem úmrtí bývá udušení – bičenky se namnoží ve voleti postižených ptáků natolik, že je zadusí. Smysluplná léčba u volně žijících ptáků s trichomonózou není možná. Přesto ale můžeme pokusit zvonkům pomoci – zejména desinfekcí a nepoužíváním krmítek, ve kterých se nákaza vyskytla – a právě proto se stal zvonek letošním ptákem roku.
Základními příznaky trichomonózy jsou netečnost, načepýřené peří, apatické chování. Pták často nemá sílu uletět, v krmítku zdánlivě pospává. Může mít přivřené oči, problémy s dýcháním. Ptákům napadeným bičenkami tečou sliny, často mají mokré opeření kolem zobáku, těžce polykají, vyplivují potravu. Mnohdy hynou přímo na krmítku či v jeho blízkosti. Nákaza není na člověka ani další savce přenosná, pro ptáky je ale vysoce infekční. Vyvrženou nebo slinami kontaminovanou potravu totiž často sebere další – dosud zdravý zvonek. Pokud ptáka s trichomonózou pozorujeme, je potřeba přestat s přikrmováním aspoň na dva týdny, všechna krmítka vyčistit a nechat důkladně vysušit – bičenku drůbeží sucho spolehlivě zabije – a výskyt ohlásit na www.birdlife.cz/choroby. Zároveň je nutné informovat sousedy, kteří mají krmítka. Ideální je místo klasických dřevěných krmítek typu boudička, ve kterých ptáci v potravě stojí, začít používat krmítka závěsná. Podrobný návod na konstrukci a dezinfekci krmítek najdete např. na webu cso.cz.
A jak tedy zvonky v jejich boji co nejlépe podpořit, když je nemůžeme efektivně léčit? Vedle hlídání, dezinfekce a konstrukce vhodnějších krmítek hlavně tím, že místo zimního přikrmování připravíme zvonkům ideální přirozené prostředí, kde budou moci sbírat přirozenou potravu v létě i v zimě, aby se nemuseli shromažďovat na krmítkách.
V období hnízdění nekácejte stromy a ani neprořezávejte keře. Svou zahradu dělejte pestrou a různorodou. Takovou, kde je dostatek semen a bobulí pro dospělé ptáky ale také dostatek housenek a pavouků pro mláďata. Pokud obhospodařujete nějaké pole - snažte se omezit chemii. Zakládejte remízky s křovinami, nechávejte úhory, prostě se snažte nabídnout místo ke sběru potravy a hnízdění. A když přikrmujete, dodržujte důsledně hygienu a používejte taková krmítka, na kterých se ptáci příliš neshromažďují a která se dobře čistí.

Zvonek zelený byl donedávna běžným druhem, teď je stále vzácnější. Pokusme se, abychom zvonkům v dobrém úmyslu neškodili a pomohli jim překonat dobu, než si vyvinou nové způsoby obrany proti nově vyzbrojenému parazitu a umožnili jim s ním bojovat další milióny let.

autor: Jiří Šebestian                                                                                                                                                                                    další články autora