Co přinese rok 2023 v Prácheňském muzeu?

Jak bude vypadat letošní sezóna v Prácheňském muzeu v Písku? Jarní výstavy se točí kolem milování, co přijde v létě? Na co ty osobně se nejvíc těšíš?

Letošní sezóna je myslím, co se výstav týče, dobře postavená. Mimo toho milování, o kterém jsi se zmínila v otázce, stojí za pozornost představení písecké malířské rodiny Skalů a dále výstava portrétů z naprosto fantastické soukromé sbírky Dr. Jiřího Hořavy, s nímž naše muzeum dlouhodobě spolupracuje. To budou výstavy v Galerii. V Malých výstavních síních se mohou návštěvníci těšit na připomínku 180. výročí narození věhlasného historika, archiváře a v neposlední řadě někdejšího ředitele našeho muzea prof. Augusta Sedláčka, fotografie píseckého rodáka Petra Bruknera a litografie Milana Kohouta. Do Chodby knihovny budou nainstalovány výstavy o Žďákovském mostě či píseckém fotografu Langhansovi.

To, co jsem uvedl, je jen výběr a zároveň odpověď na otázku, na co se nejvíc těším. Radost mám i z drobné novinky, kterou představujeme v Rytířském sále – návštěvníci se zde mohou po načtení QR kódu ocitnout v rozšířené realitě a prohlédnout si souboj dvou rytířů. Dokonce mohou zvolit, který z nich vyhraje. A teď ještě mohu prozradit, že od Velkého pátku, tedy od 7. dubna, po 10 dnů bude díky vstřícnému jednání Strahovského kláštera i vedení Jihočeského kraje veřejnosti poprvé představen Svatý hřeb z Milevska, nedávný nález učiněný v našem regionu, který je významnou relikvií možná z prvních staletí křesťanství

Zimní přestávka je dobou rekonstrukcí, úklidu a úprav expozic. Čím se hlavně v lednu a únoru zabývali písečtí muzejníci?

Tradičně děláme věci, na které v průběhu roku není čas a hlavně prostor - malování, hloubkový úklid, různé technické práce, které se třeba nestihnou za jediný den v týdnu, kdy máme pro návštěvníky zavřeno, letos jsme např. dělali celé nové osvětlení pavlánu, zpravidla také na březen plánujeme výstavy, které mají náročnější instalaci a té se můžeme ony dva měsíce uzavření věnovat.

Co se děje s expozicí Ryby a rybářství? Proč je dočasně uzavřená?

Zrovna expozice ryb je takovým případem. Vloni koncem roku se nám tam rozšířila nemoc mezi rybami, tak jsme počítali, že je za dva měsíce vyléčíme a vše dáme do pořádku, jenže zjistily se hlubší problémy a musíme řešit nějaké technické záležitosti s tím spojené a to bude trvat delší dobu. Jakmile to bude možné, naši nejstarší expozici - letos to bude 40 let od jejího otevření - opět zpřístupníme návštěvníkům.

Když se ještě ohlédneme za loňským rokem, jaká byla sezóna 2022?

Myslím, že loňská sezóna byla docela úspěšná. Hlavně se nám podařilo téměř vrátit se na předkovidové období, kdy byl pokles návštěvnosti všude velký. Mohli jsme zase bez omezení dělat přednášky, Muzejní noc, Mineralogickou burzu a řadu dalších akcí, o naše programy pro předškolní a školní kolektivy je tak velký zájem, že sotva je vyhlásíme, během několika dní naplníme kapacitu. Zatím jsme se rozhodli nezdražovat vstupné, což je nyní všeobecně velká móda, a zůstáváme tak muzeem s nejnižším vstupným. Zkrátka chceme, abychom byli skvělým muzeum za skvělé vstupné. A že je naprostá většina příchozích do muzea spokojena, o tom svědčí zápisy v návštěvních knihách.

Ovšem letos uplyne 30 let od otevření většiny našich stálých expozic, a přesto, že mají stále co nabídnout, nastane brzy čas na změnu a jejich zásadní obměnu. Mladí odborní pracovníci již opatrně plánují...

Ptala se Klára Koubová.